Den 15:e O-boken blir den allra bästa

Sveriges orientering mår riktigt bra! Antalet utövare blir fler och fler för varje år och våra landslagsorienterare kämpar i världstoppen. Alla kan vara med och i utbudet på arrangemang och tävlingar finns en stor bredd som passar för alla åldrar och kategorier som vill testa orientering.

Dock finns stora utmaningar om orienteringen ska bli mer synlig i media och särskilt TV. Under de senaste åren har främst Tove Alexandersson men också andra i Sveriges stabila landslag fått en hel del TV-tid. Mycket via en gedigen ”hjälp” från Svenska Orienteringsförbundets mediafolk. Från stora inhemska arrangemang som 10mila och O-Ringen har det varit mer knapert med TV-exponering.

I O-boken 2018 kommer vi att analysera läget, framföra en del förslag som kan göra exempelvis 10mila ”öppnare”, attraktivare, mer ovisst och mer spännande. Vi tittar även på dagens tävlingsutbud som blivit både ”kort-kort” och ganska ensidigt.

Även internationellt är mycket på gång med delade VM som skogs-VM i Norge 2019 och sprint-VM i Danmark 2020. Under 2018 testades bland annat prolog och jaktstart vid en tredje världscupomgången i Norge i månadsskiftet augusti/september.

Knock-out-sprint som efter Nordic Tour för några år sen inte fick en fortsättning ska vara med på programmet 2020 och testades under september i Euromeeting i Kolding i Danmark. Kommer den sprintvarianten att locka fler TV-tittare denna gång?

Tove Alexandersson hoppade i mitten av september över medel-och stafett-SM och vann VM i skyrunning i Skottland. Många andra svenskar var där och identifikationsfaktorn för övriga deltagare, varav många svenskar, var säkert hög. Något som orienteringen borde kunna dra nytta av.

Till sist tar vi även upp att löpning och orientering över riktigt långa distanser allmänt verkar locka fler och fler. Utbudet med varierade långdistanser i Sverige är dock ganska magert. ”Glappet” mellan den genomsnittliga tävlingsdistansen för juniorer och seniorer (SM-klasserna) och de långa, ofta tuffa distanser som erbjuds i Swedish League och SM är i kilometer och tid stort.

2004 i samband med VM i Sverige gjordes den första O-boken. Nu är kommer snart den 15:e upplagan som vi rabatterbjudanden (se nedan) kan beställas redan nu. Liksom förstås alla årgångar 2004-2017 samt enskilda exemplar.

Här kan du beställa nya O-boken 2018 och alla tidigare O-böcker 2004-2017
Vi räknar med leverans till mitten av januari av årets upplaga som fortfarande kostar 350 kronor.

Erbjudanden:
• 2018 års upplaga för 350 kronor inklusive porto.*
• 2018 års upplaga för 420 kronor efter 15 november.
• 2018 års upplaga plus en valfri O-bok 2004-2017 för 500 kronor inklusive porto.*
• 2018 års upplaga och alla O-böcker 2004-2017 för 2000 kronor inklusive porto.*
*erbjudandet gäller vid beställning fram till 15 november

För enskilda exemplar se prislistan med omslag på vår hemsida där ALLA beställningar kan göras. För frågor kontakta Johnny Fransson (Johnny Fransson@gmail.com eller 070-3474628.